Aan de slag met schrijven! Workshop, Congres Kinderen in beweging, Urban Vitality

Activity: Talk or presentationOral presentation-

Description

Aan de slag met schrijven
Anneloes Overvelde en Margo van Hartingsveldt

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat jonge kinderen al schrijvend hun brein ontwikkelen en daardoor betere schoolresultaten behalen. Wat je met de hand schrijft, onthoud en begrijp je beter. De afgelopen jaren is de computer in het onderwijs echter steeds belangrijker geworden en daardoor wordt er minder belang gehecht aan het leren schrijven met de hand; met als gevolg een groeiend aantal kinderen met schrijfmoeilijkheden.

Deze workshop gaat over het leren schrijven met de hand. Anneloes Overvelde en Margo van Hartingsveldt zijn beide medeauteur van het boek Aan de slag met handschriftonderwijs dat in april 2019 uitkomt. Tijdens deze interactieve workshop staat de nieuwe informatie uit dit boek centraal en gaan we in op de begeleiding van kinderen met schrijfmoeilijkheden. Daarbij besteden we aandacht aan het stimuleren van de motivatie en het stimuleren van het (leren) schrijven gedurende de basisschool. Je krijgt hierbij theorie, maar vooral ook praktische tips om direct toe te passen in je eigen beroepspraktijk.

Anneloes Overvelde is kinderfysiotherapeut en heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van kinderen met motorische leerproblemen. Vanaf de start van haar werk als kinderfysiotherapeut in 1977 hebben kinderen met schrijfproblemen haar speciale aandacht. In 2013 is zij gepromoveerd aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen op experimenteel onderzoek naar leren schrijven bij goede en zwakke schrijvers.

Margo van Hartingsveldt is kinderergotherapeut, opleidingsmanager en lector Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2014 is zij gepromoveerd op het proefschrift ‘Ready for handwriting? Development of the Writing Readiness Inventory Tool In Context (WRITIC) for kindergarten children in the prewriting phase’ aan de Radboud universiteit te Nijmegen. Na haar opleiding heeft zij meer dan 25 jaar op verschillende plekken als kinderergotherapeut gewerkt.
Period16 May 2019
Event titleKinderen in beweging: Samen onze zorg
Event typeConference
LocationAmsterdam, NetherlandsShow on map
Degree of RecognitionNational