De optimale trainingsbelasting voor kwetsbare thuiswonend ouderen in Amsterdam - analyse van het TEAMS onderzoek

Activity: Educational contribution / Supervising student theses, products Supervising student thesesEducational

Description

Inleiding: De wereldbevolking is aan het verouderen. Bij ouderdom ontstaat ook kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid uit zich voornamelijk in de dagelijkse activiteiten die zij moeten uitvoeren zoals bijvoorbeeld moeite met lopen, opstaan uit een stoel, iets optillen of andere fysieke beperkingen. De fysieke beperkingen die ervaren worden zijn verlies van spierkracht, spiermassa en spierkwaliteit ook wel sarcopenie genoemd. Om dit tegen te gaan zijn er verschillende weerstand training programma’s ontwikkeld.
Methode: Voor deze scriptie zal de data gebruikt worden vanuit de deelnemers die trainen op een percentage tussen de 20-60% van hun 1RM. Deze percentages worden verdeel in 2 groepen. Een low intensity (lit) groep 20-40% van het 1RM en een mid intensity (mit) groep 45-60%. Het trainingsprogramma bestaat uit 4 krachtoefeningen die 12 weken lang 2 keer per week worden uitgevoerd. Deze vier oefeningen zijn de leg extension, leg press, lat pulldown en de chest press. De onderlichaamoefeningen worden zwaarder in gewicht door de 1RM metingen gedurende het programma. Voor de bovenlichaam oefeningen worden geen extra metingen gedaan. Hierbij wordt het gewicht geleidelijk omhoog gebracht afhankelijk van de prestatie van de deelnemer.
Resultaten: Op de leg press heeft de Lit groep 25,4% verbetering gezien ten opzichte van 22,7% bij de Mit groep. Bij de leg extension was dit 38,9% tegenover 34,6%. De Lit groep heeft een verbetering gehaald van 3,9 % op de totale SPPB score en de Mit groep 0%. Aan spiermassa was weinig tot geen verschil te zien.
Conclusie: Uit de resultaten is gebleken dat de deelnemers die op 30 en 60% van het 1RM trainen de beste resultaten (verbetering van 31-56%) behalen op het gebied van spierkracht. Ook de andere intensiteiten zagen een verbetering van minimaal 15%. Voor spiermassa en de fysieke functies is er weinig (0-5%) verbetering opgetreden
Period1 Aug 2022