Food for Thought Inspiratiesessie

Activity: Talk or presentationInvited talkAcademic

Description

Tijdens de eerste Food for Thought inspiratiesessie van 2021 op 4 maart jl. sprak Maaike met Roberto Luis Martins, community manager bij het platform Modemuze, over mogelijkheden hoe historische technologieën kunnen worden gebruikt om hedendaagse milieuproblemen in de mode op te lossen. Technologie uit het verleden kan zowel ontwerpers als technologen inspireren om met nieuwe en opwindende oplossingen te komen om de toekomst van mode duurzamer te maken.

Het huidige fast fashion-systeem heeft de relatie tussen consumenten en hun kleding veranderd. Kleding is een wegwerpobject geworden en dit heeft ernstige gevolgen voor het milieu. Dit onderzoeksproject heeft tot doel een oplossing te vinden door historische technologieën te verkennen - zoals vouwen, herstellen en opnieuw in elkaar zetten -, omdat in het verleden een ‘duurzame’ houding ten opzichte van mode de norm was. Simpelweg omdat kleding en kleding duur waren. Het wil onderzoeken wat er gebeurt als consumenten, modeontwerpers en technologen met deze technieken worden geconfronteerd.

Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een luchtvaartingenieur de vouwtechniek als uitgangspunt neemt en kleding wil maken die kan meegroeien met baby's en peuters? Het antwoord is het kenmerkende pak van het merk Petit Pli: een speciale vouwtechniek laat hun kenmerkende pak meegroeien met kinderen van 3 maanden tot 3 jaar. Net als de eeuwenoude vouwtechnieken die werden toegepast in traditionele Nederlandse kleding, waardoor de maat van damesjassen kon worden aangepast door simpelweg de plooien aan te passen.

Evenzo beoogt dit project te onderzoeken hoe high-tech oplossingen kunnen worden geïnitieerd door middel van historische technieken.
Period4 Mar 2021
Event titleFOOD FOR THOUGHT INSPIRATIESESSIES
Event typeOther
Degree of RecognitionLocal