Het optimaliseren van trainingsvolume voor krachttraining met pre-kwetsbare ouderen: Subanalyse van de Teams RCT

Activity: Educational contribution / Supervising student theses, products Supervising student thesesEducational

Description

Inleiding: De vergrijzing in Nederland neemt toe. Verzorgingstehuizen worden overspoeld en de zorgkosten stijgen. Daarom is het van belang om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Krachttraining speelt een grote rol bij het behouden van het zelfstandig kunnen uitvoeren van de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Deze subanalyse is uitgevoerd om te analyseren welke trainingsintensiteit voor zelfstandig thuiswonende kwetsbare ouderen van 65 jaar of ouder een cruciale rol speelt bij het bepalen van de effectiviteit van een krachttrainingsprogramma. Door de juiste gepersonaliseerde trainingsintensiteit te gebruiken, kunnen de gewenste prikkels worden gegeven aan de spiergroepen. Wat leidt tot de gewenste fysiologische aanpassingen, zoals toename van spierkracht en spiermassa.
Methode: Deelnemers volgen een 12 weken durend progressief weerstandstrainingsprogramma. Waarbij de deelnemers twee keer per week trainen op een percentage tussen de 20% en 80% van hun 1-RM. De deelnemers worden willekeurig ingedeeld op een percentage en trainen hier gedurende de 12 weken op. Bij hermetingen wordt de spierkracht van de deelnemers geëvalueerd. Na hermetingen trainen deelnemers met een aangepast gewicht op de leg press en legextension om de progressiviteit van de trainingsinterventie te behouden.
Resultaten: Van de 83 geïncludeerde deelnemers kan worden gezegd dat iedere deelnemer in trainingsvolume omhoog is gegaan. Een lage trainingsintensiteit heeft significant meer effect op het trainingsvolume bij de leg press. Spierkracht gaat zowel bij lage als hoge intensiteit omhoog. De spiermassa van de skeletspieren gaat bij lage intensiteit omlaag.
Conclusie: Voor het verbeteren van de spierkwaliteit wordt er aangeraden om op een lage intensiteit te trainen. Voor het behouden van de spiermassa is het beter om op een hoge intensiteit te trainen, omdat een lage intensiteit zorgt voor een afname in spiermassa. Om deze reden is het van belang om in de praktijk te bekijken wat de doelen zijn en daar de intensiteit op aan te passen.
Period1 Feb 20231 Jul 2023