LOB Symposium Doorstroming RoC van Amsterdam

Activity: Talk or presentationInvited talkProfessional

Description

Een 3-tal bijeenkomsten speciaal voor decanen, mentoren, docenten en keuzeadviseurs uit het VMBO en MBO, georganiseerd door het RoC van Amsterdam.

In deel 1 van het drieluik keken we vanuit een breder perspectief naar (school)loopbanen. We zoomden uit op de maatschappij en de context waarin (school)loopbanen zich vandaag de dag ontwikkelen. Vanuit het Lectoraat Kansrijke schoolloopbanen in een diverse stad werd er gekeken naar de onzichtbare drempels in het onderwijs. Onzichtbare drempels weg te nemen is een maatschappelijke opdracht en welk steentje kunt u hier als professional in bijdragen? Daarover ging deel 1 van dit drieluik. Terugkijken kan via https://www.rocva.nl/Voor-decanen/Home onder het kopje 'LOB Symposium Doorstroming'

In deel 2 van dit drieluik onderzoeken we ons eigen perspectief waarmee wij naar de wereld kijken. Vanuit de psychologie kennen we onze menselijke neiging tot stereotypering en vooroordelen om zo de wereld om ons heen sneller te begrijpen. Met welk perspectief kijk jij naar de wereld? Door welke bril beschouwen wij onze leerlingen en studenten?

Wij beleven de leerling/student veelal uitsluitend in de context van de school, maar zijn we ons bewust van de andere contexten waarin de leerling/student zich beweegt? En welke talenten en kwaliteiten deze leerling/student in deze verschillende andere contexten laat zien?

We laten jullie kennismaken met een instrument waarmee je zicht kunt krijgen op talenten en kwaliteiten die mensen in verschillende contexten inzetten. Een waardevol instrument om de leerling/student een breder perspectief op de eigen talenten te laten ontwikkelen.

In deel 3 het slot van het drieluik komen we tot de kern. Als je sturing wil geven aan je (school)loopbaan, door wil stromen, dan zijn je waarden een belangrijk kompas. De puberteit is een fase waarin de vorming van de eigen identiteit volop in beweging is, zo ook de zoektocht naar de persoonlijke waarden. Wat vind je werkelijk belangrijk in het leven? Wat doet er voor jou toe? Als je weet wat jouw kernwaarden zijn wordt het enerzijds makkelijker om sturing te geven aan je loopbaan, maar ook spannender. Immers als je dingen gaat doen die werkelijk belangrijk voor je zijn heb je ook iets te verliezen.

In dit slot zullen we je kort kennis laten maken met ACT in LOB (Acceptence en Commitment Therapie) we gaan aan de slag met oefeningen om onze eigen waarden scherp te krijgen.
Period11 Oct 202010 Feb 2021
Event titleLOB Symposium
Event typeOther
LocationAmsterdamShow on map