Nieuw Licht: Miriam Rasch over Autonomie in digitale tijden

  • de Zwart, H. (Speaker)
  • Miriam Rasch (Keynote speaker)
  • Wytske Versteeg (Speaker)
  • Arthur Eaton (Speaker)

Activity: Talk or presentationInvited talkSocietal

Description

In de afgelopen eeuwen is de invloed van kerk en staat op ons leven afgenomen. In plaats daarvan hebben we nu Facebook, Instagram en Google. Grote techbedrijven weten alles over ons, en gebruiken die kennis om ons te beïnvloeden – bijvoorbeeld in ons koopgedrag en welk nieuws we voorgeschoteld krijgen. Wie ben je zelf, en wat bepaalt het algoritme voor je?

Filosoof Miriam Rasch vraagt zich in Autonomie: Een zelfhulpgids af hoe we autonoom kunnen zijn in een tijd waarin autonome techniek in opkomst is. En moeten we dat eigenlijk wel willen, of weten algoritmes beter dan wijzelf wat goed voor ons is? Is autonomie niet eigenlijk een verkapte vorm van egoïsme?

Tijdens dit programma gaan we met Miriam Rasch in gesprek over de paradoxen die ‘autonomie’ met zich mee brengt. We praten met Hans de Zwart, Wytske Versteeg en Arthur Eaton over deze en andere ongemakkelijke vragen over ons eigen leven, en de manier waarop we dat inrichten.

Miriam Rasch is filosoof en essayist. Haar essaybundel Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld (2017) werd genomineerd voor de Socratesbeker 2018. In 2021 won ze die beker met haar boek Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme.
Period19 Apr 2022
Held atDe Balie, Netherlands
Degree of RecognitionNational