Wat is het effect van een 12-weekse progressieve weerstandstraining in combinatie met een eiwitrijk dieet vergeleken met alleen 12-weekse progressieve weerstandstraining op de kwaliteit van leven bij thuiswonende, kwetsbare ouderen van 65 jaar en ouder?

Activity: Educational contribution / Supervising student theses, products Supervising student thesesEducational

Description

Achtergrond: Ouderen vanaf 60 jaar verliezen ongeveer 3% spiermassa per jaar. De versnelde afbraak van spiermassa bij ouderen heet sarcopenie. Een verminderde spiermassa resulteert in verminderde spierkwaliteit, spierkracht en mobiliteit. Dit heeft gevolgen voor het dagelijkse leven van ouderen. Echter kunnen een actieve levensstijl en weerstandstraining sarcopenie vertragen. Daarnaast zijn eiwitten essentieel voor de opbouw en het behoud van spieren. Er zijn veel onderzoeken gedaan die zich richten op de invloed die weerstandtraining heeft op de kwaliteit van leven. Toch is er een beperkt aantal onderzoeken gedaan naar de gecombineerde invloed van progressieve weerstandtraining met een versterkt proteïne dieet op de kwaliteit van leven bij ouderen.
Doel: Het doel van de studie is om het effect in kaart te brengen van een eiwitinterventie gepaard met progressieve weerstandstraining op de kwaliteit van leven bij thuiswonende ouderen.
Methode: Een groep van 224 thuiswonende ouderen (gemiddelde leeftijd: 74 jaar) nam deel in een 12-weekse randomized controlled trial. Alle deelnemers namen deel aan een weerstandstrainingprogramma. 103 deelnemers ontvingen naast de weerstandstraining eiwitsupplementen en adviezen van voedingsdeskundigen. Aan het eind van de studie werd het behandeleffect op de kwaliteit van leven vergeleken tussen beide groepen.
Resultaten: 103 Ouderen bevonden zich in de voedingsinterventiegroep en 121 ouderen bevonden zich in de controlegroep. Significante verschillen in het behandeleffect werden gevonden in de 1-RM leg press (p=0.020<0.05) en in de BMI (p=0.024<0.05). Bij de 1-RM legextension, SF-12, SPPB, STAI-6, GDS-15 en de NRS-scores zijn geen significante verschillen gevonden tussen het behandeleffect van de groepen.
Conclusie: De bevindingen suggereren een positieve invloed van de eiwitinterventie op maximale spierkracht en de lichaamssamenstelling van de thuiswonende ouderen. Van verschillen in de kwaliteit van leven tussen de groepen kan echter niet gesproken worden, aangezien er geen significante verschillen zijn gevonden in de psycho-sociale status, zelfredzaamheid en levensbevinding van de deelnemers.
Period1 Aug 202331 Jan 2024