Welke persoonskarakteristieken en adherence beïnvloeden het effect van een leefstijlinterventie, bestaande uit beweegprogramma en voedingsconsulten, op het fysiek functioneren gemeten met de 6MWT, 1RM en handknijpkracht na drie en zes maanden bij migrantenouderen van 55+?

Activity: Educational contribution / Supervising student theses, products Supervising student thesesEducational

Description

ntroductie:
De Nederlandse bevolking bestaat uit 900 duizend migranten ouderen van 55-plus. Bij deze ouderen treedt sarcopenie vaker op dan bij autochtone ouderen, waarbij de volgende risicofactoren bijdragen: een inadequate eiwitinname en inactiviteit. Om inzicht te krijgen in de behandeling van sarcopenie is proMIO 2.0 ontwikkeld. Het is aannemelijk dat er deelnemers zijn die zich na de interventie verbeteren (responders), maar ook deelnemers die zich niet verbeteren (non-responders). De opkomende vraag is of er bepaalde persoonskarakteristieken, of mate van adherence zijn die hier onderscheid in kunnen maken.
Methode:
Dit is een subanalyse van proMIO 2.0 waarbij de nadruk ligt op karakteristieken en adherence. ProMIO is een single blind randomized controled trial met een totaal van 65 deelnemers. De studie bestaat uit een leefstijlinterventie gericht op een dagelijkse eiwitinname van 1,2 gram per kg lichaamsgewicht, en een beweegprogramma bestaande uit (thuis) trainingen en groepssessies. Een responder is gedefinieerd als iemand die vijftig meter of meer verbetert op de 6MWT.
Resultaten:
De leefstijlinterventie bleek effectief voor het verbeteren op de 6MWT (verschil T1-T3 van 46,5 meter (t(26) = -4,867, p < 0,001) en het behouden van kracht gemeten met de 1-RM en HHD. De volgende karakteristieken zijn in dit onderzoek gunstig voor het zijn van een responder en statistisch significant: een lage baseline score op de 6MWT (± 413,4 meter SD=71,9) en een lager BMI bij baseline (27,0 kg/m2 SD=9,10). Ongunstige karakteristieken zijn: een verhoogd cholesterol (61,5% non-respond) en hypertensie (61,1% non-respond).
Er zit een klein verschil tussen de adherence van responders en non-responders (5,1%).
Conclusie:
Gunstige karakteristieken voor het responden op de 6MWT zijn: Lager BMI, lage baselinescore op de 6MWT.
Ongunstige karakteristieken zijn: verhoogd cholesterol en hypertensie. Het verschil tussen de adherence van responders en non-responders was te klein om effect te hebben op het zijn van een responder.
Period1 Aug 202331 Jan 2024