Afval in Plantagebuurt voortaan per boot opgehaald

Press/Media: Research

Description

Bijna al het afval van onder meer het Tropenmuseum, het Joods Historisch Museum, Scheepvaartmuseum, Carré, de Hortus en Nemo wordt voortaan per boot opgehaald. Rond de Plantagebuurt zorgen ze zo voor 45 vuilniswagens minder per week.

"Het is waterrijk gebied," zegt Remco Wagemakers, de door de culturele instellingen ingeschakelde 'afvalregisseur'. "Dus waarom zouden we het niet doen?" Waar de elektrische boten niet kunnen aanmeren, wordt het afval opgehaald met kleine elektrische voertuigen.

740 ton
De afvoer van vuilnis met een boot van goederenvervoerder Mokum Mariteam is voor de musea en theaters nog maar de eerste stap. Over vijf jaar willen de negentien culturele instellingen, met verder onder meer Artis, de Hermitage, het Rembrandthuis en De Nationale Opera, de hoeveelheid afval ver terugdringen.

Samen komen de culturele instellingen nu aan 740 ton afval per jaar. De komende jaren wordt eerst heel precies de samenstelling van het vuil in kaart gebracht. Ook gaan de musea en theaters ieder voor zich hun afval grondig scheiden. Daarna komt afvalverwerker Icova rond de Plantagebuurt met een 'Zero Waste Lab'. Van daaruit krijgt zoveel mogelijk afval een tweede leven binnen het gebied.

Met al het organisch afval bij elkaar loont het bijvoorbeeld om een composteermachine neer te zetten. "De meststof kunnen we dan weer leveren aan de Hortus of aan Artis," zegt Remco Wagemakers. "Zo hopen we de hele grondstoffenketen binnen het gebied te houden."

Ook wordt gedacht aan manieren om het afval samen te persen of vermalen.
Het gevolg is nog minder gesleep met vuilnis in het gebied. Ook dringen de musea en theaters hun CO2-uitstoot zo ver terug. Nu wordt nog zestig procent van hun afval verbrand. Over vijf jaar moet dat zo'n 14 procent zijn.

Leefbaarheid
Mogelijk sluiten zich ook nog bedrijven aan. Zo'n twintig bedrijven rond de Plantagebuurt hebben al belangstelling getoond. Als ook zij meedoen en het contract met hun afvalverwerker opzeggen, scheelt dat nog weer meer ritten van vuilniswagens door de oostkant van het centrum.

Daar is de samenwerking van de musea en theaters ook om begonnen, om de leefbaarheid van het drukke gebied. Dat elk bedrijf weer zijn eigen afvalcontract heeft, is een vanuit winkelstraten bekende bron van overlast omdat de afvalverwerkers elk hun eigen vuilniswagen sturen.

Kartelwetgeving maakt het hen onmogelijk om klanten uit te ruilen, legt Wagemakers uit. Door samen een aanbesteding te starten hebben de culturele instellingen met hun marketingkoepel Plantage Amsterdam daar een uitweg voor bedacht.

Volgens de musea en theaters is deze samenwerking op het gebied van afval uniek voor heel Nederland. "Dit is iets wat ik op meer plekken in Amsterdam voor me zie," zegt wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) dan ook. De opzet komt voort uit een onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam.

Period8 Mar 2017

Media contributions

1

Media contributions

  • TitleAfval in Plantagebuurt voortaan per boot opgehaald
    Degree of recognitionNational
    Media name/outletAlgemeen Dagblad
    Media typePrint
    Country/TerritoryNetherlands
    Date8/03/17
    Producer/AuthorBart van Zoelen
    PersonsSimon de Rijke