Bent u ook zo bang voor de zomer?

Press/Media: Expert Comment

Description

Nu al beïnvloedt de warmte ons gedrag, 
weet senior onderzoeker Gideon Spanjar (Ho­geschool van Amsterdam): op hete dagen lokt de binnenstad 10 procent minder bezoekers, zo is gemeten in Breda. "Bij te hoge temperaturen worden bepaalde plekken in de stad sim­pelweg ontoegankelijk voor voetgangers en fietsers. Hittegolven hebben dus een duidelijke economische impact." Zo staan de klassieke winkelwandelstraten veelal synoniem voor veel stenen en weinig bomen of schaduw, en ook in stationsbuurten primeert vaak functio­naliteit boven groen. 

ZONNESLAG IN ZELZATE 
Een mooi voorbeeld is Zelzate, zegt Spanjar, die voor het Europese project Cool Towns ook Bel­gische steden en gemeenten adviseert: het stadscentrum ligt tussen twee langgerekte par­ken, maar in het centrum zelf, waar de belang­rijke voorzieningen zoals winkels, apotheken en bushaltes zijn, is er weinig of geen schaduw. 
"Op een hittekaart kleurt het centrum rood", zegt Spanjar. Anders gezegd: je riskeert een zonneslag als je even boodschappen gaat doen. "De gemeente heeft inmiddels op belangrijke wandelroutes jonge bomen aangeplant."  Het verbaast niet dat op dit moment tot een graad of 25 het fietsgebruik veelal toeneemt, maar eenmaal het kwik dat punt voorbij is, ne­men mensen liever de auto of blijven ze ge­woon thuis. "Maar voor mensen in een precai­re economische situatie is het gebrek aan koelte in de buurt echt een probleem", weet Spanjar. Ze zijn minder mobiel en dus meer af­hankelijk van eigen wijk waar vaak weinig 

Subject

https://www.demorgen.be/nieuws/in-landen-zoals-spanje-griekenland-en-italie-worden-zomers-stilaan-ondraaglijk-geen-toerist-zal-daar-nog-heen-gaan~b7b4022e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Period18 Jun 2022

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleBent u ook zo bang voor de zomer?
  Degree of recognitionInternational
  Media name/outletDe Morgen
  Media typePrint
  Country/TerritoryBelgium
  Date18/06/22
  DescriptionNog niet zo heel lang geleden was de zomer, met zijn zonnige avonturen en zwoele nachten, een publiekslieveling. Maar stilaan is het een seizoen dat zorgen baart, dankzij ondraaglijke hittegolven en droogte. Hoe kunnen daarmee leren leven?
  Producer/AuthorLotte Beckers
  PersonsGideon Spanjar