Diëtistische interventie bij ondervoeding in het ziekenhuis is effectief op mortaliteit en functionele achteruitgang - De EFFORT studie

Press/Media: Expert Comment

Description

De EFFORT studie laat positieve effecten zien maar de interventie maakt op een groot aantal andere uitkomstmaten nog niet het verschil. De EFFORT studie is een pragmatische studie en nog niet een optimale behandeling. Onze verwachting is dat er nog verbeteringen mogelijk zijn in de totale aanpak van vroege herkenning en behandeling van ondervoeding tijdens en na de ziekenhuisopname.

In Amsterdam zijn daarom de voorbereidingen gaande voor het ProIntens onderzoek. In de Amsterdamse ziekenhuizen zal een intensief zorgpad diëtetiek worden geïmplementeerd en getoetst op effectiviteit. In dit onderzoek zal de controlegroep de huidige zorg (met screening en behandeling ondervoeding) ontvangen en zal in de interventiegroep alles uit de kast worden gehaald om de eiwitbehoefte bij alle patiënten te halen. Ook krijgen ze een intensieve diëtistische behandeling in de eerstelijnszorg gedurende drie maanden na de ziekenhuisopname. Een deel van de interventiegroep ontvangt daarnaast nog een beweeginterventie. ProIntens gaat eind dit jaar van start en zal ruim twee jaar duren.

Period30 Apr 2019

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleDe EFFORT studie
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletNederlands Tijdschrift voor Voeding & Dietetiek
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date30/04/19
  DescriptionDiëtistische interventie bij ondervoeding in het ziekenhuis is effectief op mortaliteit en functionele achteruitgang.
  Producer/Authorir. H. Kruizenga
  PersonsHinke Kruizenga, Carliene van Dronkelaar, J.J.J. Verstappen, Michael Tieland, Peter Weijs