Hogeschool van Amsterdam-onderzoekers Frank Suurenbroek en Gideon Spanjar onderzochten in het project Sensing Streetscapes hoe verdichting van de stad kan samengaan met een menselijke maat - met dank aan neuro-architectuur.
Waarom hebben jullie onderzoek gedaan naar de menselijke maat en verdichting?
Frank Suurenbroek (FS): We hebben met een enorme verdichting in onze steden te maken vanwege de grote vraag naar woningen. En daarbij wordt veel haast gemaakt. Het risico is dat we alleen maar bezig zijn met het inpassen van grote uitdagingen in de bestaande stad, wat ons het zicht ontneemt op wat we nu eigenlijk bouwen.
Om vat te krijgen op de effecten van grote bouwvolumes, hebben we naar drie aspecten gekeken waarvan we veronderstellen dat die in de bestaande stad belangrijk zijn voor mensen om zich prettig te voelen. Ten eerste een actieve plint, ten tweede het ritme in gevels en van gebouwen, en ten derde het gebruik van meer tactiele, warme materialen. In de praktijk wordt aangenomen dat die onderdelen een groot stempel drukken op hoe de publieke ruimte wordt beleefd. Maar is dit ook zo? [...]