Leidt meer betalen voor parkeren tot minder verkeer? Onderschat nooit de markt!

Press/Media: Expert Comment

Description

Opinie: 

Leidt meer betalen voor parkeren tot minder verkeer? Onderschat nooit de markt!

 

Steden worden steeds drukker. De stad leefbaar en bereikbaar houden is een grote uitdaging. Met name auto’s leggen veel beslag op de schaarse ruimte in de stad. Daarom willen gemeenten bewoners en bezoekers verleiden om op een andere manier te reizen. Dit doen ze met een verhoging van de parkeertarieven.

Wie in het centrum van Amsterdam wil parkeren, gaat vanaf april € 7,50 per uur betalen, waar bezoekers nu nog €5 betalen. Den Haag en Utrecht hebben vergelijkbare plannen. Gaat dat werken?

Kort gezegd: nee. Hogere parkeertarieven voor consumenten gaan niet leiden tot minder verkeer, zolang er niets wordt gedaan aan het bevoorradend verkeer, aan ondernemers die met ontheffingen gratis op straat en stoep mogen parkeren, en aan de rondcirkelende taxi’s in de binnenstad.

Gat in de markt

Mobypark en Parku verhuren nu al veel parkeerplekken in woonwijken. Dat wordt aantrekkelijker. Parkeren is het nieuwe goud.

Er is geen bewezen relatie van hogere parkeertarieven en minder verkeer op straat. Duurder parkeren kan leiden tot ‘flitsshoppen’ (korter parkeren), meer zoekgedrag (rondjes rijden door de buurt) en waarschijnlijk tot nog meer niet-betalers. De kans is bovendien groot dat bewoners en bezoekers nog vaker een taxi zullen nemen.

Onderschat bovendien nooit de markt. Er zijn net zo veel parkeerplekken in hotels en garages van Q-Park als betaalde parkeerplaatsen op straat. Gaan zij straks stunten met tarieven?

Parkeerapps als ParkMobile en Yellowbrick zitten ook niet stil. En Mobypark en Parku, de Airbnb’s van particuliere aanbieders, verhuren nu al veel parkeerplekken midden in woonwijken. Dat wordt alleen maar aantrekkelijker. Parkeren is het nieuwe goud.

Misschien komt er straks wel een studentenservice, ‘valet driving’, die voor u rondjes door de buurt rijdt om een parkeerplaats te vinden. Of misschien doet uw autonoom rijdende auto dat straks zelf. Nogmaals: onderschat nooit de markt.

Een autoluwe binnenstad of woonbuurt vraagt om een samenhangende aanpak: minder toegankelijkheid van buurten (‘superblocks’), het beprijzen van toegang en parkeren óók voor bewoners en ondernemers, een strikte handhaving, aanpak van het bevoorradende verkeer, (veel) minder ontheffingen, beter openbaar vervoer, het stimuleren van fietsen en lopen, en niet in de laatste plaats: goed taxibeleid.

Subject

Leidt meer betalen voor parkeren tot minder verkeer? Onderschat nooit de markt!

Een opinie over de plannen van gemeenten om met parkeertarieven het verkeer terug te dringen.

Period18 Nov 2018

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleLeidt meer betalen voor parkeren tot minder verkeer? Onderschat nooit de markt!
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletFinancieele Dagblad
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date18/11/18
  DescriptionLeidt meer betalen voor parkeren tot minder verkeer? Onderschat nooit de markt!
  PersonsWalther Ploos van Amstel