Protocol helpt hitteproblematiek in kaart te brengen

Press/Media: Research

Description

Volgens het KNMI gaat 2020 samen met 2014 de boeken in als het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Steden moeten anticiperen op weersextremen zoals hitte. Het project Cool Towns, onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam, werkt aan handvatten voor overheden. Met een nieuw protocol kunnen gemeenten hitteproblematiek in kaart te brengen en de effectiviteit van maatregelen meten.

Niet elke gemeenten heeft de kennis en capaciteit om hittestress in kaart te brengen. Met name bij kleine en middelgrote gemeenten kunnen kennis en capaciteit om hittestress in kaart te brengen ontbreken, vertelde Gideon Spanjar, projectleider Cool Towns, vorig jaar. ‘Ze weten dat water, groen en het ophangen van doeken verkoelend werken, maar hebben onvoldoende inzicht in het hitteprobleem zelf en de effectiviteit van mogelijke maatregelen. Is er bijvoorbeeld wel sprake van hittestress? Waar, wanneer en voor wie precies?’

Het recent gepubliceerde Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol helpt bij deze vragen, middels drie methodes waarmee beleidsmakers, ontwerpers en adviseurs zelf de hitteproblematiek in hun gemeenten in kaart kunnen brengen en een kosten-batenafweging van maatregelen op dit gebied kunnen maken. 

Period4 Jan 2021

Media coverage

1

Media coverage

  • TitleProtocol helpt hitteproblematiek in kaart te brengen
    Degree of recognitionNational
    Media name/outletStadszaken
    Media typeWeb
    Country/TerritoryNetherlands
    Date4/01/21
    DescriptionVolgens het KNMI gaat 2020 samen met 2014 de boeken in als het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Steden moeten anticiperen op weersextremen zoals hitte. Het project Cool Towns, onder leiding van de Hogeschool van Amsterdam, werkt aan handvatten voor overheden. Met een nieuw protocol kunnen gemeenten hitteproblematiek in kaart te brengen en de effectiviteit van maatregelen meten.
    Producer/AuthorStadszaken
    PersonsGideon Spanjar