Schaduw op het schoolplein

 • Lisette Klok

Press/Media: Research

Description

Artikel in het Blad Oase nr. 15 Herfst, Tijdschrift voor vrienden van natuurrijke tuinen, heemtuinbeheer en speelnatuur

Schaduw op het schoolplein

Met deze zomer vers in het geheugen verscheen een interessant onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. De vraag was: hoe heet wordt het op een groen en op een verhard schoolplein en hoe groot is het verschil? Onderzocht werden het groene plein van de Van Koetsveldschool en het verharde plein van de St. Lidwinaschool. Beide scholen liggen in Amsterdam Watergraafsmeer, op 1 km afstand van elkaar.

Gemeten werd in het weekend van 22 en 23 juni 2019. In de omgeving van Amsterdam werd het de eerste dag maximaal 220 C, de tweede dag 280 C. Met twee weerstations werden de luchttemperatuur, windsnelheid, zonnestraling, luchtvochtigheid en globetemperatuur (maat voor gevoelstemperatuur) gemeten op het groene en het verharde schoolplein. Vervolgens werden de verschillen in luchttemperatuur en gevoelstemperatuur op beide pleinen bepaald.

Terwijl de luchttemperatuur op beide locaties amper verschilde liep de gevoelstemperatuur wel sterk uiteen. Schaduw van bomen op/nabij het groene schoolplein zorgde ervoor dat de gevoelstemperatuur tijdens het heetste deel van de dag 10-150 C lager was vergeleken bij het verharde plein. Kortom, schaduw van bomen is de meest effectieve manier om koele plekken te creƫren op een speelplein, maar natuurlijk ook elders in de stad!

Uit: Hoe koel zijn een groen en een verhard schoolplein? Lisette Klok en Erica Caverzam Barbosa, Hogeschool van Amsterdam, juni 2019. (zie: www.hva.nl)

Period9 Aug 2010

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleOase
  Degree of recognitionNational
  Media typePrint
  Country/TerritoryNetherlands
  Date9/08/10
  PersonsLisette Klok