Tip 2: bevorder netwerken en netwerkbewustzijn

 • Jeanne Martens

Press/Media: Expert Comment

Description

Korte samenvatting van mijn presentatie bij NLDigital via 

https://www.nldigital.nl/kennis/hoe-behoud-en-bevorder-je-divers-en-vrouwelijk-talent/?gator_td=t%2BF7WC4pYJqMdbGVwHRiXwJny0C95kJUbURkKy3e6YC4HBhQZMvjKYzLRMqWaexp637b7L5vURHYaJvP8fBS6BhcbL1/XRy6g7P5NIt8knPmhwB1E0yJKMP%2BQtolsYtzTrLoPFASErC%2BgBqw1/dMbA%3D%3D

 

 

Subject

Het belang van netwerken wordt benadrukt door Jeanne Martens. Zij werkt als onderzoeker bij de HvA en als bestuurder, interim-manager en adviseur bij diverse bedrijven. Zij deed aan de VU promotieonderzoek naar hoe vrouwen netwerken gebruiken voor hun carrière. “Netwerken helpen om gelijkgestemden te vinden, om elkaar te inspireren en om carrière te maken,” zegt Martens. “Werknemers – zowel mannen als vrouwen – voelen zich door netwerken meer verbonden met het bedrijf en haken minder snel af.”

Vrouwen netwerken anders dan mannen, blijkt uit Martens’ onderzoek. “Vrouwen hebben een voorkeur voor ‘sterke banden’. Zij leunen op een kleine groep hechte contacten met wie zij vriendschappelijke relaties onderhouden. Mannen prefereren ‘zwakke banden’, contacten die verder van je af staan, waar je er veel van kunt hebben en waar je een beroep op kunt doen.” In een zakelijke context zijn netwerken van zwakke banden belangrijk juist vanwege toegang tot nieuwe relaties, innovatiekracht en nieuwe ideeën, zegt Martens. “Op dit moment zie je dat mannen meer uit hun netwerken halen dan vrouwen.”

Voor het vergroten van inclusiviteit zouden bedrijven daarom niet alleen moeten inzetten op het ondersteunen van netwerken, maar ook op het vergroten van het netwerkbewustzijn: het inzicht dat netwerken bijdragen aan je carrière. Martens: “Dat kan bijvoorbeeld door trainingen en het in de schijnwerpers zetten van rolmodellen die vertellen over hoe zij hun netwerk gebruiken voor hun carrière.”

Period15 Dec 2020

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleTip 2: bevorder netwerken en netwerkbewustzijn
  Degree of recognitionRegional
  Media name/outletNLdigital
  Media typeWeb
  Country/TerritoryNetherlands
  Date15/12/20
  DescriptionSamenvatting van presentatie bij NLDigital
  Producer/AuthorNLDigital
  PersonsJeanne Martens