Wat houdt ons tegen: De SUV aan banden

Press/Media: Expert Comment

Description

De grenzen van wat onze planeet aan kan, zijn in zicht. Om dat tij te keren moeten we anders reizen, anders eten, anders produceren. Er is een ingrijpende transformatie van onze economie nodig. In Wat houdt ons tegen? onderzoekt journalist en schrijver Jeroen Smit samen met klimaatjournalisten Jaap Tielbeke en Daphné Dupont-Nivet wat nodig is om ècht te verduurzamen.

Iedere week nemen de journalisten een ander thema onder de loep. Wat moet er veranderen? Welke spelregels moeten worden aangepast? Welke sleutelfiguren houden grote omwentelingen tegen en  welke leiders moeten voorop gaan in de transformatie? Wat houdt ons tegen?

Waar we met elektrische auto’s per dag zo’n 100.000 vaten olie besparen, kosten SUV’s ons dagelijks juist 500.000 (!) vaten olie extra. De winst van elektrische auto’s en besparende technische snufjes in bezineauto’s, wegen niet op tegen de vervuiling van de SUV.

Toch blijft de verkoop van de SUV stijgen. Mensen vinden ze 'cool' en ze voelen veilig aan. Daar kijkt klimaatpsycholoog Loes Kreemers met gemengde gevoelens naar. “Het zijn veel zwaardere auto’s. Op het moment dat er een aanrijding is met een SUV, dan is de kans groter dat daar een dodelijk ongeluk uit voortkomt. Dus mensen zijn in een SUV zelf wel veiliger, maar de andere weggebruikers niet."

Subject

Hoe zwaardere auto's (SUV's) de reductie van uitstoot van elektrische auto’s en besparende technische snufjes in bezineauto’s, teniet doen. Waarom vervuilendere auto's toch zo populair zijn.

Period24 May 2023

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleWat houdt ons tegen: De SUV aan banden
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletHUMAN
  Media typeTelevision
  Duration/Length/Size24 min
  Country/TerritoryNetherlands
  Date24/05/23
  DescriptionHet aantal elektrische auto's stijgt. En tegelijkertijd is er een wereldwijde trend van steeds grotere auto's. Deze SUV's, Sports Utility Vehicle's, worden groter, hoger en zwaarder en doen de milieuwinst van elektrisch rijden totaal teniet. De auto-industrie zegt met het elektrificeren van auto's in te zetten op duurzaamheid, maar zolang er SUV's van de band blijven rollen, blijft de CO2-uitstoot van het personenvervoer stijgen. En dat terwijl deze in andere sectoren juist daalt. Wat houdt ons tegen om de auto-industrie aan banden te leggen? En welke autogigant neemt hierin het voortouw?
  Producer/AuthorJeroen Kortschot
  PersonsLoes Kreemers