Andere ouders als bron van steun: ervaringen met het geven en ontvangen van informele sociale steun in het opvoedingsondersteuningsprogramma Buurtgezinnen.nl

Translated title of the contribution: Other parents as a source of support: experience with providing and receiving informal support in the parenting support programme Buurtgezinnen.nl

Linde E. Remmelink, Patty Leijten, Lex Veldboer

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

1 Downloads (Pure)

Abstract

Als ouder heb je vaak het gevoel vele ballen tegelijk in de lucht te moeten houden. Zorgen voor de kinderen, je partner, je familie en ook nog voor jezelf. Dat is een hele klus. Iemand in de buurt hebben die je steunt, bijvoorbeeld door af en toe voor je kind(eren) te zorgen, kan helpen om je te ontlasten. Buurtgezinnen.nl is in 2016 opgezet en verbindt gezinnen die steun nodig hebben aan gezinnen die steun willen geven.
Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag: wat zijn ervaringen van deelnemers aan Buurtgezinnen.nl met het geven en ontvangen van informele sociale steun bij de opvoeding?
We hebben 28 ouders geïnterviewd om zicht te krijgen op welke factoren een goede samenwerking bevorderen of juist belemmeren. Ouders ervaren een aantal bevorderende factoren: vertrouwen opbouwen in de startfase, bewaren van enige sociale afstand en het erkennen van verschillen in opvoedstress, financiële mogelijkheden, en normen en waarden. Ouders ervaren ook een aantal belemmerende factoren: gebrekkig zicht op de leefwereld van de ander, handelings- en vraagverlegenheid en het bieden van ongevraagde steun.
Dit artikel is interessant voor eenieder die te maken heeft met gezinnen, waaronder ouders, leraren, professionals, studenten, onderzoekers en beleidsmakers.
Translated title of the contributionOther parents as a source of support: experience with providing and receiving informal support in the parenting support programme Buurtgezinnen.nl
Original languageDutch
Pages (from-to)330-346
JournalKind en Adolescent
Volume40
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 15 Nov 2019

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Other parents as a source of support: experience with providing and receiving informal support in the parenting support programme Buurtgezinnen.nl'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this