Cliënt of patiënt? De betekenis van aanspreektermen

Translated title of the contribution: Client or Patient? : The meaning of contact terms

Susanne van den Hooff, Anne Goossensen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

1 Downloads (Pure)

Abstract

Hoe benoemen professionals in de psychogeriatrie mensen en omstandigheden in de zorg? En is dit taalgebruik van invloed op hun handelen? Susanne van den Hooff en Anne Goossensen onderzoeken de achtergronden en de voor en nadelen van de begrippen ‘cliënt’ en ‘patiënt’.
Er zijn vele termen in omloop waarmee professionals in de psychogeriatrie de mensen aanduiden aan wie zij zorg en ondersteuning verlenen. Bijvoorbeeld ‘bewoner’, ‘zorgvrager’, ‘cliënt’ en ‘patiënt’. Het perspectief van waaruit naar de zorgbehoevende mens gekeken wordt, bepaalt bewust of onbewust de keuze van woorden of begrippen. Elk perspectief kent zijn eigen termen. De vraag is hoe deze verschillende perspectieven en het bijbehorende taalgebruik via de zorgrelatie doorwerken in het gedrag en de beleving van de zorgverlener. En in de wijze waarop de zorgontvanger en zijn naasten de bejegening ervaren.
In dit artikel onderzoeken wij het gebruik van de woorden cliënt en patiënt. Momenteel lijkt er in de verpleeghuissector een zekere voorkeur te zijn voor de term ‘cliënt’, zo blijkt uit een kleine analyse van websites en brochures van zorginstellingen. Maar soms worden ‘bewoner’ en ‘cliënt’ ook door elkaar gebruikt. Met dit artikel hopen wij een aanzet te geven tot bezinning binnen instellingen op ingeslepen taalgewoonten.
Translated title of the contributionClient or Patient? : The meaning of contact terms
Original languageDutch
Pages (from-to)6-8
JournalDenkbeeld
Volume24
Publication statusPublished - Jun 2012
Externally publishedYes

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Client or Patient? : The meaning of contact terms'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this