De rol van evaluatie voor loopbaanontwikkeling

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

144 Downloads (Pure)

Abstract

Met nieuwe taken en rollen kan het beroep voor leraren aantrekkelijk en motiverend blijven. Maar in de meeste gevallen is niet iedere rol voor iedere leraar beschikbaar. Er kan nu eenmaal maar een beperkt aantal rekencoördinatoren of MR-leden in een school zijn. Bovendien vragen nieuwe rollen ook nieuwe competenties.
Om te kijken welke rol voor welke leraar geschikt is, gebruiken scholen diverse vormen van evaluatie of beoordeling. Die kunnen summatief zijn, bijvoorbeeld wanneer er meer kandidaten zijn dan beschikbare plekken, maar ook formatief. In dat laatste geval is het geven van feedback een impuls voor verdere competentie-ontwikkeling.
In dit hoofdstuk beschrijf ik hoe evaluatie, beoordeling en feedback een bijdrage kunnen leveren aan loopbaanontwikkeling van leraren. De term ‘evaluatie’ geldt hierbij als verzamelterm voor allerlei vormen van summatieve of formatieve beoordeling. Overigens is er nog weinig onderzoek beschikbaar waarin evaluatie van leraren expliciet in verband wordt gebracht met loopbaanontwikkeling en loopbaanbeslissingen door leraren of schoolleiders. Dit hoofdstuk is daarom grotendeels gebaseerd op de uitkomsten van een seminar van de Working Group Schools van de Europese Commissie over deze thematiek (ET2020 Working Group Schools, 2019).
Original languageDutch
Title of host publicationLeraar: Een professie met perspectief 3
Subtitle of host publicationEen leeromgeving voor leraren
EditorsAnje Ros, Femke Geijsel, Jurriën Dengerink, Bas de Wit
Publisherten Brink Uitgevers
Chapter7
Pages79-87
Volume2
ISBN (Print)9789077866573
Publication statusPublished - Feb 2020

Publication series

NameLeraar: Een professie met perspectief
PublisherTen Brink Uitgevers
Volume3

Cite this