Factor 6 realiseren in Agri-Foodlogistiek: no data, no glory!

Translated title of the contribution: Factor 6 realiseren in Agri-Foodlogistiek: no data, no glory!

K.W.J.F. Rademakers, M. Levelt, J.J. van Bossum

Research output: Contribution to conferenceAbstractProfessional

304 Downloads (Pure)

Abstract

Agri-food is een grote en sterk groeiende categorie goederenvervoer in Nederland en zorgt naar verwachting voor relatief veel CO2-uitstoot in goederenvervoer. Ruim 30% van al het tonnage vervoerde goederen in Nederlands is agri-food gerelateerd. De beladingsgraad in gewicht van agri-food grootvervoer over de weg is 20% (8-9,5 ton) lager dan het gemiddelde van 12,2 ton in andere sectoren (Rademakers, 2018), Door haar waarschijnlijk grote aandeel in de CO2-uitstoot van de logistiek is het een zeer relevante categorie goederen om nader te bestuderen als het gaat om het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen die uit het akkoord van Parijs zijn gekomen.

Structurele oplossingen kunnen alleen goed bedacht worden als de CO2 uitstoot in de logistiek gedetailleerd vanaf bedrijfs- naar sectorniveau goed in beeld is. De huidige modellen om CO2-uitstoot in de logistiek te berekenen, lijken hier nog niet volledig geschikt voor.

In dit artikel stellen we daarom een andere aanpak voor. Startend bij de bestellende (en ontvangende) klant, brengen we in kaart welke variabelen de logistieke vraag in de supply chain beïnvloeden en welke verschillen daarin bestaan tussen klanten (bedrijven). Als we daar een beter beeld van hebben, zouden ideaaltypen gemaakt kunnen worden van ontvangende klanten ingedeeld naar logistieke vraag. Met informatie over de vestigingslocaties (zoals in eerder onderzoek (Kranendonk e.a. 2018) ontsloten) van deze - in ideaaltypen ingedeelde - klanten zou het vervolgens mogelijk moeten zijn om de logistieke vraag en CO2-uitstoot van supply chains in een bepaald gebied realistischer dan nu mogelijk is, in te schatten en op basis daarvan onderbouwde voorstellen te doen om de uitstoot van CO2 van de logistiek in al deze supply chains samen te verminderen
Translated title of the contributionFactor 6 realiseren in Agri-Foodlogistiek: no data, no glory!
Original languageDutch
Number of pages19
Publication statusPublished - 15 Nov 2018
EventVervoerslogistieke Werkdagen 2018 - Vaalserbroek, Vaals, Netherlands
Duration: 15 Nov 201816 Nov 2018
http://www.vervoerslogistiekewerkdagen.com

Conference

ConferenceVervoerslogistieke Werkdagen 2018
Country/TerritoryNetherlands
CityVaals
Period15/11/1816/11/18
Internet address

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Factor 6 realiseren in Agri-Foodlogistiek: no data, no glory!'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this