Hittestress op het Knowledge Mile Park: -

Translated title of the contribution: Heat stress at the Knowledge Mile Park: Heat stress at the Knowledge Mile Park

Research output: Contribution to conferencePosterAcademic

5 Downloads (Pure)

Abstract

Het Knowledge Mile Park (KMP), momenteel de drukste verkeersader van Amsterdam, wordt de komende jaren uitgebreid vergroend. Op diverse locaties langs de KMP werd steekproefsgewijs hittemetingen uitgevoerd om hittestress op te sporen, verkoelingscapaciteit van het aanwezige groen te meten en het thermisch comfort van de KMP voor de gebruiker te inventariseren. Er werd volgens het Cool Towns Heat Stress Measurement Protocol (Spanjar e.a., 2020) hittemetingen
uitgevoerd met mobiele weerstations, infraroodcamera’s en vragenlijsten. Uitgevoerd op twee opeenvolgende dagdelen tussen 17.00 tot 20.00 uur. Dit vond plaats op 21 en 22 augustus 2023 toen de luchttemperatuur 23-25 °C bereikte.

De resultaten geven het hitteverloop van een milde warme zomerdag weer. Uit de enquête afgenomen onder KMP-gebruikers blijkt dat meer dan de helft van de respondenten op zowel het Weesperplein als het Wibautpark het als een beetje warm of neutraal ervaren. De meetresultaten komen overeen met Europees hitteonderzoek (Spanjar e.a., 2022) en laat zien dat op locaties in de zon zoals op het stenige Weesperplein en het grasveld, mensen tussen 17.00 en 18.30 uur te maken hebben gehad met een sterke tot extreme hittestress condities (35 tot 45 °C PET, zie Grafiek 1). Op de drie andere locaties verminderen boomkronen de hittestress tot licht of niet aanwezig. Verharde locaties blootgesteld aan de zon warmen op en verminderen het thermisch comfort verder door de werking van infraroodstraling. De uitkomsten van de enquête maakt het belang van het goed reguleren van het thermisch comfort op de KMP zichtbaar.
Translated title of the contributionHeat stress at the Knowledge Mile Park: Heat stress at the Knowledge Mile Park
Original languageDutch
Number of pages1
Publication statusPublished - 28 Apr 2024
EventNatuurinclusieve Gebiedsontwikkeling Slotbijeenkomst - The Natural Pavilion, Almere, Netherlands
Duration: 28 Mar 2024 → …

Seminar

SeminarNatuurinclusieve Gebiedsontwikkeling Slotbijeenkomst
Country/TerritoryNetherlands
CityAlmere
Period28/03/24 → …

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Heat stress at the Knowledge Mile Park: Heat stress at the Knowledge Mile Park'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this