Klimaat slimme verstedelijking: Impactproject van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie

Antoinette van Heijningen, Laura Kleerekoper, Sigrid Schenk

Research output: Book/ReportReportProfessional

302 Downloads (Pure)

Abstract

Voorwoord:

In het kader van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie werken de gemeenten Rotterdam, Tilburg, Zwolle, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, Heijmans, Hogeschool van Amsterdam (HVA) en Watertorenberaad (zie www.watertorenberaad.nl) samen aan een Impactproject Klimaatslimme Verstedelijking. Het project kent een drie-dimensionale benadering: (openbare en private) ruimte, (openbare en private) gebouwde gevels en daken. De analyses, onderzoek en oplossingen gaan over beperking van wateroverlast maar vooral over voorkomen en beperking van hittestress. 

In dit impactproject hebben we ontwerp, analyses en bevindingen vanuit Hart van Zuid Rotterdam als basis gebruikt en die nader onderzocht en aangevuld met name t.a.v. hittestress. 
De gebiedsontwikkeling Hart van Zuid te Rotterdam wordt herontwikkeld door Ballast Nedam en Heijmans, ondersteund door landschapsarchitect Karres + Brands. De contractering ligt vanuit het verleden vast en uitvoeringsplannen zijn in de maak. De bevindingen zijn voor Hart van Zuid vooral suggesties en kunnen, zo mogelijk, op onderdelen nog toegepast worden. De resultaten van het onderzoek zijn input geweest voor de dialoog met stakeholders in Tilburg voor mogelijke ontwerp(en) van Koningsplein-Paleisring-aansluiting Piushaven. In Tilburg hebben we deze suggesties met stakeholders (gemeente,projectontwikkelaars,architecten,corporatie,bewonersvertegenwoordigers), besproken. In de case Stationsplein-Assendorp Zwolle hebben we vooral de focus gelegd op samenwerking, aanbesteding, contractering en criteria voor klimaatslim opdrachtgeverschap.

Samenvattend
Wij hebben in dit impactproject de volgende accenten gelegd:
Rotterdam: ontwerp: wat zijn goede klimaatslimme oplossingen bij de ontwikkeling van een gebied?
Tilburg: dialoog met stakeholders: hoe kom je samen tot
inzichten en ontstaat een gezamenlijke gedachte over de
opgave?
Zwolle: samenwerking, aanbesteding en contractering met
partijen: hoe maak je afspraken en regel je de uitvoering?
Original languageDutch
Place of PublicationRosmalen
PublisherWatertorenberaad / Urbancore
Number of pages49
Publication statusPublished - Oct 2019

Cite this