Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in stadslogistiek

Marije Groen, Gerard Vos, Kees Verweij, Matthijs Otten, Eric Tol, Herman Wagter, Wim de Goffau, Wouter Nering Bogel, Ronald Schoo, Walther Ploos van Amstel, Susanne Balm, Robert van den Hoed, Aad van den Engel, Manfred Kindt, Bram Kin, Nina Nesterova, Hans Quak

Research output: Book/ReportReportProfessional

782 Downloads (Pure)

Abstract

Omdat het aanbod van elektrische bestelwagens en vrachtauto’s snel toeneemt ligt voor ondernemers het elektrificeren van het goederenvervoer van en naar de stad voor de hand. Maar die stap roept ook allerlei vragen op: Hoe kunnen transporteurs hun werk doen met elektrische voertuigen die regelmatig opgeladen moeten worden? Welke aanpak geeft de laagste kostprijs? Waar, wanneer en hoe snel gaan bestelwagens en vrachtwagens laden, en wat vraagt dat van het elektriciteitsnet?

In opdracht van de Topsector Logistiek hebben Buck Consultants, CE Delft, Districon, de Hogeschool van Amsterdam, Panteia en TNO concreet uitgewerkt hoe elektrische stadslogistiek in de praktijk uitgevoerd zal worden. De regio Groot Amsterdam is als voorbeeld genomen. CE Delft heeft, gebaseerd op maatwerkdata van CBS over bestel- en vrachtwagens die de milieuzone Amsterdam bezoeken, berekend op welke locaties er een laadvraag verwacht kan worden. Hiervoor is de energiebehoefte ruimtelijk toegedeeld op postcode 4-niveau binnen COROP Groot-Amsterdam. Op basis van CBS-data over standplaatsen en herkomst en bestemmingsdata), en op basis van herkomst-bestemmingsdata uit het VENOM-verkeersmodel, wordt de impact op het elektriciteitsnet, het aantal benodigde laadpalen en de impact op de ruimte besproken. De optelling van al die individuele keuzes levert inzicht op waar, wanneer en hoe snel er geladen gaat worden. Daarmee kunnen netbeheerders en gemeenten plannen wat er aan infrastructuur en ruimte nodig is.
Original languageDutch
PublisherTopsector Logistiek
Commissioning bodyConnekt
Number of pages138
Publication statusPublished - Jul 2019
EventTopsector Logistiek congres 2019: Topsector Logistiek congres 2019 - Ahoy, Rotterdam, Netherlands
Duration: 16 Apr 201916 Apr 2019

Cite this