Meer hbo-v studenten die kiezen voor de wijk: een zaak voor opleiders in school en praktijk

Margriet van Iersel, Marjon van Rijn

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference contributionProfessional

531 Downloads (Pure)

Abstract

Hbo-verpleegkundigen vervullen in toenemende mate een spilfunctie in de zorgverlening in de wijk aan patiënten met chronische aandoeningen en multimorbiditeit. Er is echter een tekort op de arbeidsmarkt aan hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen. Een van de oplossingen hiervoor is het vergroten van de instroom van afgestudeerde studenten hbo-verpleegkunde, maar de nieuwe aanwas stagneert doordat veel studenten kiezen voor een loopbaan in het algemeen ziekenhuis, wat mede komt doordat zij de uitdagingen van het werkveld van de wijk onderschatten.
Het nieuwe opleidingsprofiel voor alle Nederlandse opleidingen hbo-verpleegkunde BN2020, met meer elementen van extramurale zorgverlening, beoogt hierin verandering te brengen. Aan de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool van Amsterdam wordt onderzocht of curriculum-herontwerp de beeldvorming over de wijk bij studenten positiever maakt, waardoor meer studenten een positieve keuze maken voor de wijk. Het onderzoek brengt goed en slecht nieuws: we weten inmiddels wat studenten belangrijk vinden voor hun beroepskeuze, maar ook dat het niet eenvoudig is om invloed op hun voorkeuren uit te oefenen.
De deelnemers van de workshop worden over beide zaken bijgepraat en er wordt aandacht besteed aan de vormgeving van het curriculum-herontwerp. Omdat positieve stage-ervaringen hierbij een belangrijke component vormen, wordt in werkgroepen doorgedacht op de vraag wat opleiders en instellingen gezamenlijk kunnen doen om de belangstelling van studenten voor extramuraal werken te vergroten. De aanbevelingen worden kort aan elkaar gepresenteerd. Hiermee wordt concreet wat opleiders in school en praktijk kunnen doen om ervoor te zorgen dat de beroepskeuzen van studenten meer aansluiten bij de hedendaagse ontwikkelingen in de gezondheidszorg.
Original languageDutch
Title of host publicationHGZO-congres 2020
Subtitle of host publicationInspiratiebron voor het zorgonderwijs: congresboek
EditorsS. Colenbrander, M.L.A. Leijdekkers
Place of PublicationAmsterdam
PublisherVU Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen, Team Zorgonderwijs
Pages27-28
Publication statusPublished - 2020
EventHGZO congres 2020: SAMEN - Congrescentreum de Wereld, Lunteren, Netherlands
Duration: 26 Mar 202027 Mar 2020
https://learnacademy.vu.nl/nl/opleidingen-cursussen/hgzo-congres/index.aspx

Conference

ConferenceHGZO congres 2020
Country/TerritoryNetherlands
CityLunteren
Period26/03/2027/03/20
Internet address

Cite this