Podcast Minder uren, betere lessen? Aflevering 6: Schooldruk en welzijn onder jongeren.

Translated title of the contribution: Podcast Fewer hours, better lessons? Episode 6: School pressure and well-being amongst youths.

Marco Snoek (Performer), Erik Ex (Performer), Ina Cijvat (Producer)

Research output: Web publication or non-textual formDigital or Visual ProductsProfessional

Abstract

We hebben hoge verwachtingen van leraren als het gaat om de kwaliteit van hun lessen, maar er is nauwelijks tijd om goede lessen voor te bereiden. Kernvraag van de podcastreeks is of het verlagen van het aantal lesuren van leraren ten gunste van (gezamenlijke) ontwikkeltijd kan bijdrage aan betere lessen.

In deze zesde aflevering kiezen we voor een wat ander perspectief. In de vorige afleveringen zijn we telkens in gesprek gegaan met en over leraren en wat zij nodig hadden. Het ging daarbij ook vaak over wat van belang is voor leerlingen, zonder nog leerlingen zelf aan het woord te laten. In deze aflevering willen we daarover ook met hen in gesprek gaan. Kernvraag is hoe leerlingen aankijken tegen onderwijstijd, hoe effectief zij de onderwijstijd op dit moment ervaren, en of zij het wenselijk vinden om minder lestijd te hebben. Hun beelden worden aangevuld met resultaten uit het langlopende internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children waarin onder andere geconstateerd wordt dat de schooldruk die jongeren ervaren de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd is. Dat roept o.a. de vraag op in hoeverre het verminderen van het aantal lesuren kan leiden tot een verlaging of een verhoging van de ervaren schooldruk.

We gaan in deze aflevering in gesprek met Roukaya el Hassani , oudleerling van het Lumion College en student aan de lerarenopleiding Pedagogiek en Biologie van de HvA, Katerina Kourchine, leerling aan het Zuiderlicht College en de Nederlandse Ballet Academie en Margreet de Looze , Universiteit Utrecht en betrokken bij het langlopende internationale onderzoek Health Behaviour in School-aged Children.
Translated title of the contributionPodcast Fewer hours, better lessons? Episode 6: School pressure and well-being amongst youths.
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherHogeschool van Amsterdam, Urban Education
Media of outputOnline
Publication statusPublished - Feb 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Podcast Fewer hours, better lessons? Episode 6: School pressure and well-being amongst youths.'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this