Podcast Minder uren, betere lessen? Aflevering 8: Inzet van andere experts: noodmaatregel of kwaliteitsimpuls

Translated title of the contribution: Podcast Fewer hours, better lessons? Episode 8: Deployment of other experts: emergency measure or quality boost?

Marco Snoek (Performer), Erik Ex (Performer), C.C. Cijvat (Producer)

Research output: Web publication or non-textual formDigital or Visual ProductsProfessional

Abstract

We hebben hoge verwachtingen van leraren als het gaat om de kwaliteit van hun lessen, maar er is nauwelijks tijd om goede lessen voor te bereiden. Kernvraag van de podcastreeks is of het verlagen van het aantal lesuren van leraren ten gunste van (gezamenlijke) ontwikkeltijd kan bijdrage aan betere lessen.

In deze achtste aflevering staan we stil bij de vraag of vermindering van het aantal lesuren van leraren mogelijk is door gebruik te maken van de inzet van externe experts bij het leerproces van leerlingen. Dit onderwerp is gevoelig, omdat het lastig is om het gesprek hierover te voeren los van andere gesprekken waarin het gaat om het inzetten van onbevoegden in het onderwijs. Er is de afgelopen jaren erg ingezet om het aantal onbevoegde leraren terug te dringen. Een onderwijsbevoegdheid is een erkenning dat leraarschap niet zomaar een beroep is, maar dat je daar een gedegen opleiding voor nodig hebt waar je niet op moet willen afdingen. Momenteel ontstaat juist het gevoel dat er door het lerarentekort de neiging is om daar toch op af te dingen: lopen we het risico om toch genoegen te nemen met minder kwaliteit, met het inzetten van onbevoegden? Of kan er toch meerwaarde gerealiseerd worden voor leraar en/of leerlingen als er aan een aantal randvoorwaarden voldaan wordt?

We gaan hierover in gesprek met Helmke Hofman, coach van unit 4 van Laterna Magica, Berdien Klarissa Meijberg-Jeurissen, teamleider op Scholengemeenschap Gerrit Rietveld in Purmerend en Roel Spits, projectleider van Andersom Amsterdam.
Translated title of the contributionPodcast Fewer hours, better lessons? Episode 8: Deployment of other experts: emergency measure or quality boost?
Original languageDutch
Place of PublicationAmsterdam
PublisherHogeschool van Amsterdam, Urban Education
Media of outputOnline
Publication statusPublished - Mar 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Podcast Fewer hours, better lessons? Episode 8: Deployment of other experts: emergency measure or quality boost?'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this