Richting een minder geïndividualiseerd 'samen': over de keerzijden van gedragsbenaderingen rondom klimaatvraagstukken

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

51 Downloads (Pure)

Abstract

“Dus de maatregelen waren goed, maar ons gedrag niet?”, vroeg een journaliste tijdens de coronapersconferentie van 13 oktober aan premier Rutte. Veel verder dan ‘we hebben het samen niet goed genoeg gedaan’, kwam hij niet. Duidelijk was in ieder geval wel dat de hoop die het kabinet had dat burgers op basis van ‘adviezen’ in plaats van strengere maatregelen hun gedrag meer coronaproof zouden maken, ijdel bleek. Noodzakelijk geachte inperkingen van de vrijheid en het vooruitzicht van economisch lijden bleken te pijnlijk om onszelf op te kunnen leggen. ‘Samen’ kwamen we er kennelijk niet uit om ons gedrag aan te passen en de onvermijdelijke pijn te accepteren. Strengere maatregelen vanuit een overheid bleken de enige mogelijke volgende stap.

Los van het feit óf het virus zich wel laat bedwingen door welke maatregel of interventie dan ook, illustreert de coronacrisis in mijn optiek de grenzen en keerzijden van de tegenwoordig zo populaire gedagsbenaderingen, ook wel behavioural approaches genaamd, en hoe deze verbonden zijn met een fundamenteel geloof in de onmacht van overheidsingrijpen. Het is tijd voor een relativering van beide. Laten we rondom de klimaat- en duurzaamheidsproblematiek daarvan leren.
Original languageEnglish
Article number7
Pages (from-to)7-8
JournalBewogen Stad
Issue number2
Publication statusPublished - Nov 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Richting een minder geïndividualiseerd 'samen': over de keerzijden van gedragsbenaderingen rondom klimaatvraagstukken'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this