SALVO onderzoek: protocol en baseline resultaten

Translated title of the contribution: SALVO research: protocol and baseline results

  Research output: Contribution to conferenceAbstractProfessional

  2 Downloads (Pure)

  Abstract

  Inleiding
  Adolescenten van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO) bewegen steeds minder, zijn lichamelijk minder fit en hebben steeds vaker overgewicht. Hierdoor neemt het risico op gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd toe. Het niet voldoen aan de beweegnorm van een uur per dag leidt tot een 20 tot 30 % vergrote kans op chronische ziekten en een verkorte levensduur met drie tot vijf jaar. Daarom wordt aanbevolen om adolescenten van het VMBO uit te dagen lichamelijk actief te blijven door interventies af te stemmen op hun mogelijkheden en belevingswereld.

  Methode
  Het onderzoek Stimuleren Actieve Leefstijl VMBO Onderwijs (SALVO) is een 4 jarig vergelijkend interventie onderzoek, met 3000 leerlingen verdeeld over 11 interventie en 11 controlescholen. De leerlingen worden daarbij gevolgd op lichamelijke fitheid (Eurofittest) en zelf gerapporteerde lichamelijke activiteit. De inrichting van de interventie wordt afgestemd op de mogelijkheden en vaardigheden van de VMBO leerlingen. Het afstemmen van de interventie op kenmerken van de VMBO leerling vindt plaats met behulp van een asset benadering. De assets worden, binnen de thematiek van een actieve leefstijl, bepaald aan de hand van activiteiten waarbij leerlingen elkaar interviewen en met elkaar in discussie gaan met zelfgemaakte foto’s. Door hen te betrekken bij de inrichting van de interventie, wordt de kans groter dat de interventie aansluit bij de mogelijkheden en belevingswereld van de leerlingen en de school. De verwachting is dat leerlingen daardoor een actievere leefstijl ontwikkelen.

  Resultaten
  De huidige presentatie gaat in op het toepassen van de SALVO aanpak bij het ontwikkelen van op maat gemaakte interventies. Voorlopige resultaten van de voormeting worden gepresenteerd.

  Discussie en conclusie
  Voor- en nadelen van een participerende VMBO leerlingen in het ontwikkeling van een actieve leefstijl worden bediscussieerd. De resultaten van de voormeting worden toegelicht

  Make it count
  Het SALVO onderzoek evalueert een participerende rol van leerlingen in een actieve leefstijl interventie.
  Translated title of the contributionSALVO research: protocol and baseline results
  Original languageDutch
  Number of pages1
  Publication statusPublished - 10 Nov 2016
  EventDag van het Sportonderzoek 2016 - Groningen, Groningen, Netherlands
  Duration: 10 Nov 201610 Nov 2016
  https://www.hanze.nl/nld/onderwijs/gezondheid/instituut-voor-sportstudies/organisatie/overzichten/nieuws/dag-sponderonderzoek-2016?s=0

  Conference

  ConferenceDag van het Sportonderzoek 2016
  Country/TerritoryNetherlands
  CityGroningen
  Period10/11/1610/11/16
  Internet address

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'SALVO research: protocol and baseline results'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this