STEM-netwerk: leren van een landelijk lerend netwerk

Translated title of the contribution: STEM-network: learning from a national learning network

Symen Van der Zee, Bert Bredeweg, Anika Embrechts, Anna Hotze, Vincent Jonker, Ronald Keijzer, Marit Kruiskamp, Nienke Nieveen, Anneloes Muller-van der Molen, Dorith Pennink, Monique Pijls, Cindy Poortman

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

156 Downloads (Pure)

Abstract

In 2020 is vanuit het SPRONG-Educatief programma van SIA en NRO het STEMnetwerk (Science, Technology, Engineering, Mathematics) gestart. Doel hiervan is het bouwen van een stevig landelijk lerend netwerk op het gebied van STEM-onderwijs, om de kwaliteit van dit onderwijs te verbeteren. In de onderwijspraktijk worden de ST-E-M namelijk nog vaak onafhankelijk van elkaar onderwezen en is er sprake van een breuklijn tussen het primair en voortgezet onderwijs; het ontbreekt aan een doorgaande leerlijn. Om vak- en sectoroverstijgend STEM-onderwijs te realiseren is een netwerksystematiek ontwikkeld die momenteel wordt geïmplementeerd. Deze systematiek bestaat uit het werken met een landelijk kernteam, regioteams en regionale professionele leergemeenschappen (PLGs), en het bevorderen van netwerkvorming met behulp van de sleutelfactoren hiervoor. Na twee jaar is het tijd om de balans op te maken. In deze bijdrage wordt ingegaan op de organisatie van het STEM-netwerk en de sleutelfactoren voor netwerkleren. Daarnaast wordt verslag gedaan van evaluaties van het STEM-netwerk aan de hand van de sleutelfactoren en wordt weergegeven hoe hiervan wordt geleerd.
Translated title of the contributionSTEM-network: learning from a national learning network
Original languageDutch
Pages (from-to)21-36
JournalTijdschrift voor Lerarenopleiders
Volume44
Issue number2
Publication statusPublished - 2023

Fingerprint

Dive into the research topics of 'STEM-network: learning from a national learning network'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this