Van startbekwaam naar bekwaam leraar

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

342 Downloads (Pure)

Abstract

Leraren maken in de eerste jaren van hun loopbaan een ontwikkeling door van leraar-in-opleiding via startende leraar naar ervaren leraar. Velen vinden de start zwaar. Dat heeft alles te maken met de complexiteit van het leraarsberoep. Leraren moeten onderwijs kunnen ontwerpen, dat vervolgens uitvoeren met aandacht voor een veilige én krachtige leeromgeving, inspelen op de behoeften van verschillende leerlingen, hun individuele voortgang bijhouden en op grond daarvan vervolgstappen plannen.
En dat moeten ze veelal in hun eentje doen: ze staan zelfstandig voor een groep. Waar in de meeste beroepen starters een beperkte verantwoordelijkheid krijgen of samen met een ervaren collega kunnen optrekken, moeten startende leraren vanaf dag één hetzelfde kunnen als een leraar die al vijfentwintig jaar ervaring heeft. Het is zwemmen of verzuipen.

In dit hoofdstuk sta ik stil bij de wijze waarop startende leraren zich ontwikkelen van startbekwaam tot bekwaam leraar en hoe ze daarbij ondersteund kunnen worden. Die ontwikkeling sluit aan bij een dynamischer beroepsbeeld waarbij afgestudeerden van lerarenopleidingen niet ‘klaar’ zijn, maar starten met een nieuwe fase (inductiefase) en daarmee hun ontwikkeling die tijdens de opleiding in gang is gezet, nu verder in het beroep voortzetten.
Original languageDutch
Title of host publicationLeraar: een professie met perspectief 1
Subtitle of host publicationEen veelzijdig beroepsbeeld
EditorsMarco Snoek, Ietje Pauw, Jan van Tartwijk
Publisherten Brink Uitgevers
Chapter9
Pages104-114
ISBN (Print)9789077866542
Publication statusPublished - 2020

Publication series

NameLeraar: Een professie met perspectief
Publisherten Brink Uitgevers
Volume1

Cite this